animierte_deutschlandflagge
Heidehaus logo 16b weinrot gr
d_usa-07

...en de quilt vertelt een verhaal, het verhaal van ons verleden


Patchwork en quilten ontstaand uit noodzaak.
In Amerikaanse films ziet man vaak quilts met een helder patroon op het bed. Maar zelfs in de Europese Middeleeuwen en in de boeddhistische tempels hebben de stukken stof aan elkaar genaaid hun belang as gordijnen en kleren. Men noemde dit ambacht patchwork, dat is Engels en betekent niets anders dan "lappendeken". Maar wat Gabriele Heinz aan elkaar naaid is iets anders dan alleen maar opgelapt.
De kunstenaar heeft vor meer dan 20 jaar met de traditioneele patchwork en quilten technieken gewerkt, die over de hele wereld in steeds verschillende patronen en stoffen kunnen gevonden werden. Ze vertellen de verhalen van hun cultuur als in een prentenboek, bijvoorbeeld de Amish in de Verenigde Staten met hun speciale quilts, of de Mola uit Panama, die bekend waren door hun dierlijke motieven.
In zijn oorspronkelijke vorm, zoals een quilt was een eenvoudige, alledaagse voorwerp, samengesteld uit twee lagen stof en een vulling. De techniek, uit vele deelen een geheel te maken was eigenlijk uit nood geboren. Versleten kledingstukken werden in stukken gesneden en opnieuw gecombineerd tot een nieuwe quilt. Maar in het kielzog van de technologische revolutie de hand quilten is vervangen door maschine naaien.
Gabriele Heinz kwam door haar verblijf in the Verenigde Staten naar patchwork en quilten. Naaien en ambachten zijn altijd haar passie geweest. Daarom was het niet lang totdat ze de kleurrijke lappendeken geweldig vond en ze haar niet meer los laten.

Er zijn stapels van materialen  thuis en "er zijn altijd meer." Na verloop van tijd ontwikkelde ze haar eigen stijl door oude, afgedankte materialen opnieuw en opnieuw te combineren, symmetrisch of asymmetrisch. Hun werk is gebaseerd op de oude technieken van patchwork en quilten, maar in een geheel nieuw ontwerp. De quilt patroon, meestal met de hand genaaid, markeert de gepatchte oppervlakken. Er zijn meesterwerken van vakmanschap en kleurnauwkeurigheid. De quilts laten zien hoeveel geduld en arbeid de objecten brengen. Uit honderden overblijfselen verzamelt ze ingewikkelde patronen en gewatteerd het met de hand. Dat geeft steeds dezelfde prachtige achterzijde. Ze houdt van duidelijke geometrische vormen en patronen, maar ook speels, afhankelijk van wat er nodig is van de oude of antieke stoffen.
Sommige materialen zijn zelfs opnieuw geverfd met natuurlijke materialen zodat het werk voldoet aan haar verwachtingen.
Elk werk is speciaal gemaakt voor een uniek persoon.
Met zo veel verschillende elementen is het belangrijk om niet het overzicht te verliezen. Met een paar trucjes in de voorbereidingen is het makkelijker met de hand te naaien. Maar in weerwil van geconcentreerd werken, veel projecten nemen weken , maanden of zelfs jaren in beslag.

 

Home   Gabriele Heinz   Poppenhuis   Quilts   Textiel Restauratie   Info Quilts   Links   Contact   Afdruk   Workshops   OEQC 2012